Wie is Ger?
Hoe het is begonnen
Als zoon van een moeder die werkte als directeur van een kindertehuis voor moeilijk opvoedbare jongeren en een vader die kampte met PTSS vanwege zijn bijdrage aan de oorlog in Indonesië heb ik een vruchtbare jeugd gehad.
Aan de ene kant kreeg ik het vertrouwen, een soliede basis. Aan de ander kant de voortdurende verwarring én fascinatie voor gedrag, interactie.
Mijn reis
Deze jeugd heeft geleid tot een rijke zoektocht naar wie ik ben, waar ik voor sta en hoe je de ander kunt proberen te begrijpen. Mijn theateropleiding was hiervoor perfect laboratorium. Mijn inzichten en ervaringen ben ik nu aan het delen en ondersteun anderen om zichzelf te ontwikkelen in een richting die het beste bij hen past.
Hoe is het nu
Ik ben een enthousiast en gedreven vakman met veel kennis en ervaring in begeleiden van mensen en verzorg dit vanuit de verschillende disciplines:
Ik hou van het persoonlijk contact als coach, het werken met kleine groepen professionals tijdens supervisie en intervisie, als trainer met groepen de zich willen ontwikkelen in communicatie en als facilitator toegepaste improvisatie spreek ik met een hele zaal.
Je mij ook nog steeds inhuren als trainingsacteur, oude liefde roest niet.
Ik prijs mij gelukkig met een flinke dosis humor en het lef om op een liefdevolle wijze te confronteren.
Mijn doel
Het doel van mijn werk is dat ik mensen professioneel en persoonlijk laat ontwikkelen in een richting die bij ze past. Intrinsiek. Ik zorg voor een veilige leersituatie. Ik breng energie mee en optimisme. Het is oprecht wat ik doe. Ik herken talenten en leg de vinger op gedragspatronen waar je last van hebt.
Ik geloof in leren door te doen en maak gebruik van de inzichten uit het breinleren. Verder zorg ik voor een warme, veilige leeromgeving en blijf scherp op het behalen van de gestelde doelen.
Meer weten?
Coach
Doel: Als coach ondersteun ik mensen bij het behalen van hun doelen en het door ontwikkelen van hun talenten.
Voorgesprek.
Tijdens het voorgesprek maken we kennis met elkaar en maken we duidelijke afspraken over de verwachtingen, doelen en grenzen aan de coaching. Dit zorgt voor een heldere en transparante samenwerking, waarbij de gecoachte zich veilig en ondersteund zal voelen.
Coachvraag vaststellen.
Tijdens het tweede gesprek gaan we op zoek naar de coachvraag. Hiervoor doorlopen we de volgende stappen:
• Wat is je situatie nu: waar loop je tegen aan? Waar heb je last van? Welk gedrag of vaardigheden wil je verbeteren?
• Wat zou je willen? Waar wil je naar toe? Wat wil je bereiken? Hoe ziet dit er uit?
• En dan, wat weerhoud je om van je huidige situatie naar je gewenste situatie te gaan? Welke gedachten, patronen, emoties, ervaringen etc. spelen hierbij een rol?
Door samen de deze coachvraag zo helder als mogelijk te formuleren krijgt het coachtraject een kader, een doel en is het meetbaar waar we staan. Mijn rol is om de ander te helpen bij het verkennen van eigen gedachten, gevoelens en gedragingen rond de coachvraag. Zelf reflectie. Men gaat patronen herkennen en maakt keuzes wat je hiermee wil. Ik zal ondersteunen bij het zoeken naar oplossingen en strategieën die passen bij het beantwoorden van de coachvraag. Ik maak gebruik van al mijn kennis en ervaring om jou een stapje verder te helpen. Dit kan ook zijn door de uitleg van een theorie, een oefening, oefengesprek, wandeling of fietstocht.
Experiment.
Iedere sessie sluiten we af met een concreet nieuw doel voor de volgende sessie. Iets wat je als experiment gaat uitproberen.
Intervisie versus supervisie.
Ik verzorg zowel Intervisie als supervisie, hiervoor ben ik geregistreerd bij de LVSB. Het zijn methodes die je gebruikt in een professionele setting, om reflectie, leren en ontwikkeling te bevorderen. Meestal in groepen van 4 tot 8 personen. Hierbij een uitleg over het verschil tussen intervisie en supervisie zodat je kunt beslissen wat het beste bij jouw teamontwikkeling past. Zelf ben ik erg content onderdeel te zijn van mijn eigen intervisie groep.
Focus:
Bij intervisie ligt de focus op het delen van praktijkervaringen, het bespreken van casussen, het verkennen van verschillende perspectieven en het geven van advies en feedback aan elkaar volgens een vaststaande procedure.
Bij supervisie ligt de focus meer op het individu en zijn/haar persoonlijke en professionele groei. De supervisant brengt zijn/haar eigen ervaringen, uitdagingen en leervragen in en werkt samen met de supervisor aan het verkennen van deze kwestie in het bijzijn van de ander supervisanten.
Structuur:
Tijdens intervisie hebben de deelnemers zelf veel inspraak hoe de bijeenkomst zal verlopen. Als intervisie begeleider zal ik vooral het proces van reflectie organiseren en faciliteren.
Vanwege de meeste accreditatie richtlijnen zijn het minstens vier bijeenkomsten per jaar.
Als supervisor ben ik gids en mentor voor de supervisanten en nodig uit tot reflecteren. Supervisie is intensiever dan intervisie en bestaat meestal uit 8 tot 12 bijeenkomsten waarbij het belangrijk is om na iedere sessie ook schriftelijk te reflecteren en deze te delen met de rest van de groep.
Doel:
Het primaire doel van intervisie is peer-to-peer leren en ondersteuning binnen een gelijkwaardige groep van collega’s met vergelijkbare ervaringen of functies. Het draait om het delen van kennis, ervaringen en het verkennen van oplossingen voor professionele uitdagingen.
Supervisie richt zich meer op de persoon en zijn/haar professionele ontwikkeling. Het doel van supervisie is om de professionele groei en competentie van een individu te bevorderen door middel van begeleiding, feedback en reflectie.
Intervisie vindt plaats tussen gelijken, de deelnemers hebben over het algemeen gelijke autoriteit en status. Er is geen formele hiërarchie binnen de groep.
Ik begeleid het proces en zorg er voor dat iedereen voldoende aan bod komt en de afspraken helder zijn.
In supervisie is er meer een hiërarchie tussen de supervisor en de supervisant. Als supervisor met, over het algemeen, meer kennis en ervaring fungeer ik meer als een mentor voor de supervisant.
Voor meer informatie: LVSB
Trainingsacteren
Specialisme
Acteren binnen trainingen is een specialisme en ik doe het graag, het is mijn talent. Veelal speel ik vanuit improvisatie. Ik reageer op het gedrag en de manier van communiceren van de cursist. Mijn emoties, gedachten en handelingen worden gevormd door het gedrag van de ander. Naast het spelen van een personage, geeft ik feedback van uit mijn rol. Dit geeft een eerlijke en verfrissende kijk op het gedrag van de cursist die je in het echte leven nooit krijgt.
Doel
Mijn doel is om via mijn spel bij de cursist een ervaringsmoment te creëren. Een moment waarbij het denken, voelen en handelen één zijn. In het moment, echt. Dat je niet meer bewust een rol in een rollenspel aan het uitvoeren bent.
Feedback van uit mijn rol
Omdat ik als senior trainingsacteur kennis heb over de achtergronden van gedrag en communicatie kan ik nauwkeurig vertellen wat ik dacht, voelde en beleefde van uit mijn rol. Het zorgt er voor dat ik heel nauwgezet kan aangeven wat het gedrag en de manier van communiceren bij mij, het personage, deed.
Co-trainer
Ik word ook regelmatig als co-trainer ingezet. Ik neem dan de verantwoordelijkheid over enkele onderdelen van de training. Bijvoorbeeld als het gaat improvisatie games of ontspanning oefeningen. Of als groep basale communicatieve vaardigheden als Luisteren Samenvatten en Doorvragen, uit je aannames blijven, te oefenen. Het kan ook zo zijn dat de grote groep wordt gesplitst in kleinere cursistengroepen. Ik ga dan met dit kleinere groepje aan de slag, speel dan in de oefengesprekken en ben tevens proces begeleider.
Ger als trainer
Ik werk op maat.
Ik werk al ruim 25 jaar als trainer in gedrag en communicatievaardigheden. Ik voorzie altijd in trainingen die precies op maat zijn gemaakt voor het doel en de doelgroep. Hiervoor doe ik altijd een intake om dit helder te krijgen. Ter plekke maak ik echt contact met alle deelnemers en zorg ervoor dat ze betrokken blijven. Dit lukt door interactieve oefeningen, opdrachten en passende theorie. Ter plekke zal ik mijn trainingsprogramma aanpassen wanneer de situatie hier om vraagt zonder het uiteindelijke doel uit het oog te verliezen.
Breinleren
Weerstand neem ik serieus omdat dit meestal onhandig geformuleerd betrokkenheid is bij de organisatie of het onderwerp van de training. Het kan een gevoel van onveiligheid zijn.
Ik hanteer tijdens mijn trainingen altijd de principes van Spencer Kagan over het breinleren.
Er is een basaal gevoel van veiligheid nodig om te kunnen overleven én om te kunnen leren. (Denk aan Maslov) Je moet je veilig voelen bij een trainer en je medecursisten.
Je brein heeft voeding nodig om te kunnen leren; zowel letterlijk als figuurlijk, fysiologisch als psychologisch. Dus voldoende zuurstof, goeie koffie en thee, maar vooral ook voldoende aantrekkelijke nieuwe informatie, energizers, werkvormen met lol en impact want het brein raakt snel verveeld.
Emoties helpen ons brein om te onthouden, de neurotransmitters die vrijkomen, maken dat de signalen sneller worden doorgegeven en meer impact hebben. Dus ja, lol maken mag. Ook kunnen emoties je aardig in de weg zitten bij het leren. Wanneer je net iets vervelends hebt meegemaakt, dan leer je niet. Inchecken, dus.
Verbinding maken met de context waarin we leren, het waarom. Prettig kennismaken met elkaar helpt om sterkere en meer neurale verbindingen in het brein te maken. Hier hoort ook herhaling bij en een inspirerende omgeving, allemaal omstandigheden die er voor zorgen dat je optimaal leert. Want we slaan behalve de inhoud van de boodschap ook de omgeving op tijdens het leren (Murre, Dijksterhuis, 2009).
Er is tijd nodig om de informatie te verwerken. We moeten ons werkgeheugen regelmatig leegmaken, anders kan er niets meer bij. Dus regelmatig een energizer, een stilte wandeling en veel variatie van werkvormen.
Borging,
Ik maak altijd een duidelijke afspraak over hoe de deelnemers het geleerde gaan borgen. Dit kan door een Buddy systeem: collega’s die elkaar blijven ondersteunen. Terugkom momenten online waarbij ik het geleerde ga opfrissen, nieuwe vragen kan behandelen en we succesjes kunnen delen. Ook kan ik intervisie of supervisie verzorgen voor de hele groep en individuele coaching.
Voor wie werkt ger?
Wanneer ik hier alle opdrachtgevers ga noemen waar ik ooit voor heb gewerkt de afgelopen 35 jaar wordt de lijst te lang. Ik heb echt ervaring in alle segmenten, van gezondheidszorg tot industrie. Van banken, landelijke overheid tot DHZ winkels en O.R. Ik ben bekend met heel veel bedrijfsprocessen en gedrag van mensen in werk- en leersituaties.
Hierbij een selectie van wat ik op dit moment doe.
Voor https://www.inspira.nl/ als trainingsacteur en co-trainer. Ik word ingezet in een management trainee traject waar ik jonge professionals leer improviseren en we oefenen in authentiek gedrag in spannende situaties. Het zijn pittige en persoonlijke cases met blijvende inzichten voor de deelnemers.
Ik heb een mooie samenwerking als trainer met https://www.jobra.nl/ en https://www.hetkernwaardenbedrijf.nl/ bedrijf. Via improvisatie laten we medewerkers uit het onderwijs gedrag ervaren dat voortkomt uit nieuwe kernwaarden. Het ervaren van een nieuwe missie en visie zodat deze gaat leven.
Ik verzorg intervisie en workshops pedagogiek voor B.S.O. medewerkers van https://www.openbaaronderwijsaandeamstel.nl/ Via https://www.bpsw.nl/ verzorg ik intervisie voor vertrouwens personen en bedrijf maatschappelijk werkers. Ook professionals moeten reflecteren.
Voor coördinatoren van https://www.imcweekendschool.nl/ verzorg ik supervisie, waarbij we in kleine groepjes een traject zijn aan gegaan om beter te leren reflecteren op werksituaties.
Voor de provincie Flevoland coach ik managers en bestuurders in een sterk veranderende organisatie. We gaan aan de slag met opgave gericht werken.
Als ‘klus klas meester’ geef ik techniek lessen op de basisschool oostelijke eilanden. Ik heb een methode ontwikkeld om kinderen te begeleiden in het proces van maken waarbij ze meer zelfvertrouwen krijgen en niet bang om fouten te maken.
Waarmee kan ik jou helpen?
Ger is Klus Klas meester!
Leren door te doen is helemaal van toepassing op de Klusklas. In een techniek lokaal van de Basisschool Oostelijke eilanden te Amsterdam geef nu voor het vierde jaar iedere vrijdag les aan groepjes kinderen uit groep 7 en 8.
De Klusklas is een inspirerend lokaal vol met machines, apparaten en materialen. We kunnen 3D printen, koken, hout en textiel bewerken, verzorgingsproducten samenstellen en nog veel meer.
De leerlingen worden geselecteerd door hun juf of meester en samen met het kind komen we tot een leervraag. Het kan zijn dat we gaan werken aan taalvaardigheid, rekenvaardigheid, focus, assertiviteit etc , etc.
De lessen techniek zijn het middel, niet het doel op zich. Ik leer de kinderen over hoe je kunt samenwerken, wat recycling is, hoe je machines en gereedschap gebruikt, plan matig werkt, gezond kan koken en kleding kan hergebruiken.
Ik doe dit met erg veel plezier en heb niet op alles een pasklaar antwoord. Ik geef de kinderen wel een onvoorwaardelijk vertrouwen in wat ze kunnen. Ze verassen mij iedere keer weer in wat ze allemaal wel weten en kunnen.
Leerlingen gaan stralen en krijgen een boost aan zelfvertrouwen.
Ze komen er achter dat ze een talent hebben voor praktische vaardigheden en deze zijn tegenwoordig hard nodig. Hoe en waarom mijn klus klas methode werkt kom ik graag een keer uitleggen.
Hoe werkt Ger?
Mijn Methode
Ik hou van de theorie van de Spiraal van Korthagen, bij alles wat ik doe is dit voor mij een heldere methodiek om na te gaan in welk segment de opleidingsvraag zich bevindt en in welke rol ik deze vraag het beste kan beantwoorden.
Stappenplan
De leer spiraal bestaat uit een aantal ‘stations’ en het is nooit af. Je blijft je leven lang leren. Het is heel handig om te weten in welke kwadrant van leren men zich bevindt en wat de volgende stap gaat zijn. Door mijn kennis en ervaring kan ik je ondersteunen van uit ieder kwadrant.
Hierbij een poging om dit uit teleggen, ik kom het graag een keer bespreken.
Het Improvisatie theater en het breinleren zijn voor mij bronnen van inspiratie
Improviseren
Het is mijn missie om zoveel mensen te laten improviseren.
Het is de basis om optimaal samen te werken in een levendige, altijd veranderende omgeving.
De basisprincipes.
• Zeg ‘Ja en’ in plaats van ‘Ja, maar…’ Accepteer wat er al is en vul hier iets bij aan.
• Plan niet te veel, het gaat toch altijd anders dan je denkt. Probeer te zien wat er hier-en -nu gebeurt en reageer hier op.
• Heb lef, zoek het ‘gevaar’ op. Doe iets buiten je comfort zone en wees niet bang om fouten te maken, je bent veilig.
• Laat de ander schitteren, maak er werk om elkaar een goede tijd te bezorgen.
• Gebruik de kracht van humor, lach om jezelf en de situatie. Relativeer.
Als facilitator improvisatie voorzie ik in games uit het improvisatie theater waarbij je het gedrag gaat ervaren dat past bij de ontwikkelingsvraag. En, vandaar uit zoeken we verder. Eerst even kijken wat er is gebeurd en dan voorzie ik in de volgende stap. Altijd in het kader van de bovenstaande principes.
Voorbeelden.
⇒ Ik heb een scholengroep begeleid tijdens een fusie waarbij men gezamenlijk de nieuwe kernwaarden heeft ervaren door deze vorm te geven in scenes Zo werd het inzichtelijk, voelbaar en bespreekbaar wat de gezamenlijke nieuwe koers gaat worden.
⇒ Ik geef regelmatig les via Improbattle aan leerlingen van het ISK onderwijs. Daar leren wij de nieuwkomers vooral te experimenteren met de Nederlandse taal door speciale oefeningen uit het improvisatie theater.
⇒ Ik begeleid bestuurders die steeds meer opgave gericht moeten werken en voortdurend worden geconfronteerd met situaties die ze niet hebben voorbereid om te improviseren. Zo reageren ze meer van uit henzelf en komen dichter bij de vragen van de burger.
Breinleren
Echt nooit te oud om te leren.
De kennis over de werking van het brein motiveert mij in wat ik doe. Bijvoorbeeld de rekbaarheid van onze hersenen. Onder invloed van je ervaringen, gedachten en emoties veranderen je hersenen voortdurend je kan het oprekken door te leren. Tot op hoge leeftijd, (ik app met mijn schoonmoeder van 93 die nog auto rijdt omdat ze het blijft proberen en niet bang is.)
Blijven vuren met die neuronen.
Ons brein bevat ongeveer honderd miljard hersencellen, neuronen. Als een neuron een impuls doorgeeft aan een ander neuron noemt men dat vuren. Een gedachte is een specifiek patroon van duizenden simultaan vurende neuronen. Als dit patroon van gelijktijdig vurende neuronen vaak herhaald wordt, maken de hersencellen steeds meer onderlinge verbindingen. Er ontstaat een neuraal netwerk: een herinnering, geleerd feit of ervaring.
Oefenen, uitproberen, doen.
Hoe sterker de verbinding tussen de hersencellen en hoe uitgebreider het verbindende neurale netwerk, des te makkelijker wordt de herinnering of ervaring geactiveerd wanneer nodig. Leren is het vormen van sterke en uitgebreide neurale netwerken en intelligentie is dus geen vaststaand feit. Om te willen leren moet je vooral gemotiveerd zijn en niet te gefixeerd op het einddoel. Het proces is belangrijk, zo is fouten maken een logisch onderdeel van leren. Hoe je gemotiveerd wordt om te leren is voor iedereen anders. Het is mijn missie om iedereen te laten leren. Maatwerk, een variatie aan werkvormen aanbieden om jou te laten leren, dat is mijn kracht.
Tip: Draai je mobiel en klik op een van de getallen om meer info over deze stap te zien.
Tip: Zweef met je muis over een van de getallen om meer info over deze stap te zien.